WiFi4EU – Okos város születik

A WiFi4EU európai uniós pályázat jóvoltából az uniós tagállamok közintézményei 15000 eurós támogatást nyerhetnek, és ezzel a település megteremtheti annak alapjait, hogy a jövőben beléphessen az „okos városok” sorába. A vissza nem térítendő támogatási lehetőségnek köszönhetően az önkormányzatok egy szabadon választott szolgáltató bevonásával köztéri, nagy sebességű vezeték nélküli internetkapcsolatot építhetnek ki. A pályázat célja, hogy az uniós lakosok és az ide látogatók egy-egy településen jó minőségű, ingyenes internetszolgáltatást vehessenek igénybe.
Nyertes pályázat esetén miért érdemes a 42NET-t választani?

Itt vannak érveink annak érdekében, hogy a legjobb döntés meghozatalában segítsünk neked.

Kiváló lefedettség | A 42NET által kínált WiFi megoldás egy felhő alapú, központilag menedzselhető rendszer, amely a WiFi4EU pályázat keretein belül biztosított támogatási összegből képes WiFi hálózattal lefedni akár 300 négyzetméternyi területet, és egyidejűleg több mint, 2500 felhasználó internetelérését biztosítani.

Egyedi üdvözlőképernyő |. Igény szerint egy egyedi üdvözlőképernyő (captive portal) is beállítható, amely a csatlakozáskor minden felhasználó eszközén megjelenik, egy előre beállított kezdőoldalra (pl. a település honlapjára) irányítva őt. Ez a bejelentkezés megtörténhet egyszer, a felhasználó legelső csatlakozásánál; ám az is beállítható, hogy a felhasználónak tetszőleges időközönként meg kelljen ismételnie. Utóbbi beállítási lehetőség jóvoltából az önkormányzat marketing- vagy közcélú üzeneteket juttathat el a felhasználókhoz; illetve az így megkapott információk segítségével a felhasználók adataiból értékes adatbázist építhet.

Publikus és saját hálózat egyben | A rendszer több vezeték nélküli hálózatot képes egyidőben biztosítani, így lehetőséget nyújt egy publikus WiFi hálózat, illetve a közintézmény saját, belsős informatikai hálózatának egyidejű kiszolgálására. Utóbbi természetesen külön jelszóval védett, a publikus felhasználók számára láthatatlan, kizárólag a munkatársak férhetnek hozzá. A különböző hálózatok között a rendelkezésre álló maximális sávszélesség tetszőlegesen dedikálható, illetve különböző típusú alkalmazások használata korlátozható.

Forgalomelemzés | A rendszer az ún. „Location Analytics” segítségével betekintést nyújt abba, mely területen, mely Access Pointokhoz (WiFi antennákhoz) mikor, hányan csatlakoznak, így megállapítható, hol kihasználatlan vagy épp túlterhelt a rendszer. A forgalom az alkalmazások szintjén is vizsgálható; illetve az eredmények ismeretében a gördülékenyebb adatforgalmazás érdekében egyes alkalmazások használata korlátozható.

Költséghatékony kábelezés | Az Access Pointok az ún. Power over Ethernet technológiát használva egyetlen Ethernet „LAN-kábellel” beköthetők, így külön adatátviteli és hálózati kábel kihúzására nincs szükség a kültéri Access Pointokhoz sem, ezzel jelentős összegeket takaríthatunk meg a kábelezési költségen.

Jövőbiztos, értékálló rendszer | A teljes vezeték nélküli rendszer összes eleme a világszerte elismert hálózati eszköz-gyártója, a D-Link Enterprise termékeinek felhasználásával kerül kiépítésre. A születő megoldás garantáltan egy jövőbemutató, hosszútávon is értékálló rendszer lesz, amely a jelenleg használt legtöbb fajta mobileszközzel kompatibilis. A rendszer felhőalapú; így a gyártó folyamatos fejlesztései a már telepített és üzemelő rendszerek esetében is további beruházások nélkül alkalmazhatók.

Védelem a jövő támadásai ellen | A rendszer malware- és vírusszűrő megoldásaival megvédi a felhasználót a támadásoktól. A szerződési időszak alatt folyamatos és automatikus frissítések zajlanak, így a szolgáltatás a jövőbeli támadások ellen is hatékony; emellett a jövő technológiai trendjeit követve évről évre új funkciókkal bővül.

Hogyan igényelhetik az önkormányzatok a támogatást?

Most 5 egyszerű lépésben összefoglaljuk neked a program működését és a részvétel menetét. Nulladik lépésben lássuk a folyamatot egy ábrán.

Wifi4EU
  1. Az önkormányzatok először egy egyszerű regisztrációs űrlap kitöltésével, a települések alapvető adatainak és jogi képviselőjük elérhetőségnek megadásával regisztrálhatnak a pályázati felhívás közzétételét megelőzően egy erre a célra létrehozott portálon. A pályázóknak a kiépítendő WiFi-hálózatról műszaki projektet vagy dokumentációt NEM kell csatolniuk. A felhívás közzétételét követően ugyanazon a portálon keresztül lehet pályázni az utalványra, ahol a regisztráció is történt. A jelentkezéshez kattintsunk a „Benyújt” gombra.

  2. Az önkormányzatok kiválasztása a jelentkezések (és NEM a regisztráció) időrendi sorrendjében történik. Országonként minimum 15 utalvány kerül majd kiosztásra.

  3. A nyertes önkormányzatok egy 15.000 EUR értékű utalványban részesülnek, amelyből finanszírozhatják a hotspotok berendezéseinek és üzembe állításának költségeit. Minden kedvezményezett maga választja ki az(oka)t a távközlési szolgáltató(ka)t, amellyel (amelyekkel) a vezeték nélküli berendezés üzembe állítására (a közbeszerzési szabályokkal összhangban) szerződést köt. A Bizottság nem avatkozik be a kedvezményezett és a szolgáltató szerződéses viszonyába.

  4. Amint a szolgáltató és a kedvezményezett egyaránt megerősítette, hogy a helyi hálózat telepítése megtörtént, és a rendszer működik, valamint a helyi hálózat működőképességének ellenőrzésére is sor került, az önkormányzat átadja az utalványt a szolgáltatónak.

  5. A szolgáltató ezek után az utalványt be tudja váltani az Európai Bizottságnál, az utalvány által nem fedezett, illetve az utalvány összegét meghaladó fennmaradó összeget pedig a kedvezményezett fizeti ki.

Kinek javát szolgálja a WiFi4EU program? | A program célközönségét az uniós lakosok és az Európába látogatók alkotják, akik a közösségi tereken ingyenesen hozzáférhetnek a WiFi-hálózathoz.

Ki pályázhat WiFi4EU-utalványra? | A WiFi4EU rendszert az uniós tagállamok, valamint az EGT-országok közül Norvégia és Izland közintézményei vehetik igénybe. A tagállamokkal egyeztetett, a pályázati felhívásban való részvételre jogosult jogalanyokat – azaz a településeket vagy a települések nevében az azok által létrehozott társulásokat – tartalmazó lista a települések, illetve társulások rendelkezésére áll annak ellenőrzésére, hogy jogosultak-e regisztrálni/pályázni.

Hogyan pályázhat egy önkormányzat? | Az önkormányzatok egy egyszerű regisztrációs űrlap kitöltésével regisztrálhatnak a www.wifi4eu.eu portálon. A regisztrált önkormányzatok a „Saját pályázat” oldalon található „Internetutalvány megpályázása” gombra kattintva nyújthatják be pályázatukat.

Mely információkra van szükség a pályázatot megelőző regisztrációhoz? | A regisztrációhoz meg kell adni az önkormányzat alapvető adatait, különösen jogi képviselőjük elérhetőségét, valamint esetlegesen a regisztráció és a pályázat kezelésére kijelölt kapcsolattartó személy adatait. A kiépítendő WiFi-hálózatról műszaki projektet vagy dokumentációt nem kell csatolni.

Mikor lehet megpályázni az utalványt? | A WiFi4EU portál 2018 szeptemberének második felében nyílik meg a pályázni kívánok közintézmények számára.

Mi az önkormányzat teendője, amennyiben megkapta az utalványt? | A kedvezményezettnek biztosítania kell, hogy a WiFi-hotspot üzembe állítására és a működés megkezdésére az utalvány odaítélésétől számított 1,5 éven belül sor kerüljön: ez az időtartam áll rendelkezésre a projekt kidolgozására, illetve a rendszert üzembe helyező szolgáltató kiválasztására.

A szolgáltató szabadon választható? | A kedvezményezettnek biztosítania kell, hogy a WiFi-hotspot üzembe állítására és a működés megkezdésére az utalvány odaítélésétől számított 1,5 éven belül sor kerüljön: ez az időtartam áll rendelkezésre a projekt kidolgozására, illetve a rendszert üzembe helyező szolgáltató kiválasztására.

Megbízhat-e az önkormányzat több harmadik felet is a hálózat kiépítésével? | Nem; az utalvány összege egyetlen, az önkormányzat által annak internetszolgáltató cégenként megjelölt vállalkozásnak kerül kifizetésre.

Pontosan mi finanszírozható az uniós utalvánnyal? | A támogatás a WiFi-hotspotok berendezéseinek és üzembe helyezésének költségeit fedezi. A kiválasztott település fizeti az internet-hozzáférés díját (internet-előfizetés) és a berendezések karbantartásának és működtetésének költségeit legalább 3 évig.

Lehet-e a projekt nagyobb összegű, mint amit az utalvány finanszíroz? | A kedvezményezettek a WiFi4EU-utalványt részben felhasználhatják nagyobb értékű projekt finanszírozásához; ezért a berendezés és telepítés költségének az utalvány értékét meghaladó része a szolgáltató és a kedvezményezett közötti szerződés tárgyát képezi.

Mekkora sebességű internetet kell biztosítaniuk a WiFi4EU-hálózatoknak? | A WiFi-hálózatoknak magas színvonalú felhasználói élményt kell nyújtaniuk. A településeknek a helyileg kínált leggyorsabb (de legalább 30 Mbps sebességű) tömegpiaci szolgáltatásra kell előfizetniük.

Szabad-e az utalványt már megkezdett projektre felhasználni abban az esetben, ha a projekt időközben sikeresen vesz részt a pályázaton? | A pénzügyi szabályzat értelmében már befejezett tevékenységekre visszamenőlegesen nem nyújtható támogatás: az önkormányzatoknak az utalvány odaítélését megelőzően felmerült költségei nem fedezhetők az utalvánnyal.

Van-e lehetőség a helyi közélet több központjának összekapcsolására? | Igen. A helyi közélet több központját egy vagy több hálózattal (ún. captive portal alkalmazások) is össze lehet kapcsolni.

Az internetkapcsolat (internetszolgáltatási előfizetés) kizárólag a WiFi4EU hálózatra használható? | Az önkormányzat dönthet arról, hogy a kapcsolatot a WiFi4EU hálózatra korlátozza-e vagy felhasználja-e más szolgáltatásokra/hálózatokra is.

Milyen műszaki követelményeknek kell megfelelniük a WiFi4EU informatikai rendszereknek? | A program kezdeti fázisában a „captive portal”-nak legalább a következő elemeket kell tartalmaznia: az EB által beágyazott kódrész (snippet) a WiFi4EU hálózat tényleges működésének ellenőrzése céljából; WiFi4EU márkajelzés (WiFi4EU SSID).

Milyen műszaki követelményeknek kell megfelelniük a WiFi4EU hozzáférési pontoknak? | A tervek szerint a hozzáférési pontoknak legalább a következő elemeket kell tartalmazniuk: a 802.11ac Wave I szabványnak való megfelelés; a 802.1x szabvány támogatása; legalább 50 egyidejű felhasználó kezelése a teljesítmény romlása nélkül; legalább 2x2 MIMO-val (multiple input, multiple output) rendelkezés; a Hotspot 2.0 szabványnak való megfelelés (Passpoint Wi-Fi Alliance hitelesítő program). Ezeknek a követelményeknek maradéktalanul eleget tesz a beltéren alkalmazott D-Link Enterprise, cnPilot E410, és a kültéri használatra felkészített D-Link Enterprise, cnPilot E501S hozzáférési pont.

Forgalomelemzés | A rendszer az ún. „Location Analytics” segítségével betekintést nyújt abba, mely területen, mely Access Pointokhoz (WiFi antennákhoz) mikor, hányan csatlakoznak, így megállapítható, hol kihasználatlan vagy épp túlterhelt a rendszer. A forgalom az alkalmazások szintjén is vizsgálható; illetve az eredmények ismeretében a gördülékenyebb adatforgalmazás érdekében egyes alkalmazások használata korlátozható.

Forgalomelemzés | A rendszer az ún. „Location Analytics” segítségével betekintést nyújt abba, mely területen, mely Access Pointokhoz (WiFi antennákhoz) mikor, hányan csatlakoznak, így megállapítható, hol kihasználatlan vagy épp túlterhelt a rendszer. A forgalom az alkalmazások szintjén is vizsgálható; illetve az eredmények ismeretében a gördülékenyebb adatforgalmazás érdekében egyes alkalmazások használata korlátozható.

Forrás: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/faq/wifi4eu-gyakran-feltett-kerdesek

Frequently Asked Questions

Mi az a 42NETTel?

A 42NET Csoport telekommunikációs divíziójaként működő 42NETTel Internet alapú távközlési szolgáltató vállalat Magyarországon. A kiépített, saját üzemeltetésű hálózat fejlesztése és bővülése jelenleg is zajlik. Ez a dinamikus fejlődé, a hazai távközlési és média piac meghatározó szereplőivel való nagykereskedelmi kapcsolat az alapja a versenyképes árakhoz történő hozzáférésnek a közép-kelet európai régiót tekintve. Jelentősebb partnereink a magyar média neves képviselői, mely garancia a magas színvonalú és minőségi szolgáltatás biztosítására.

Mi az a VoIP?

Az Internet Protokoll feletti beszédátvitel – elterjedt nevén VoIP, Voice over IP vagy IP-telefónia – a távközlés egy olyan formája, ahol a beszélgetés nem a hagyományos telefonhálózaton, hanem az Interneten vagy más, szintén IP-alapú hálózaton folyik.

Általánosságban elmondható, hogy az IP-alapú beszélgetés kevesebbe kerül a hagyományos távbeszélőn folytatottól. Nincs szükség ugyanis egy különálló hálózat kiépítésére és karbantartására, ami a szolgáltatónak, s így a felhasználónak is jelentős költségmegtakarítással jár. A felhasználók, ha rendelkeznek szélessávú interneteléréssel, az általuk ki nem használt sávszélességet fektetik be a telefonálásba, gyakorlatilag extra költség nélkül.

A szolgáltató hálózatán belüli hívások jellemzően ingyenesek, hiszen ezek csak az Internetet veszik igénybe. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy hagyományos telefonvonal esetében az alközpont drága és minden egyes funkció a szolgáltatást támogató eszközzel lehetséges. VoIP hálózat esetében ezen funkciók aktiválása többletköltség nélkül végezhető.

Hogyan használható a 42NETTel VoIP szolgáltatása?

A szolgáltatás sokféleképpen használható. Minden esetben az alapvető kritérium, hogy internet szolgáltatás kell hozzá. Az internetre kapcsolódott számítógéppel, vagy – VoIP átjáró (ATA egység) beiktatásával – hagyományos telefonkészülékkel is használható. Közvetlenül is kapcsolható IP telefon az internetre, ekkor szinte 100%-ban hasonlít a rendszer a hagyományos telefóniához. A VoIP integrálható kis vállalkozások meglévő telefonhálózatába, de a legbonyolultabb telefonhálózatok szerves részét is képezheti. Egy szóval: a 42NETTel megvalósítja az olcsó és hatékony kommunikációt minden szférában.

back top